Newsletter - Juli

Νewsletter Ιούλιος 2015
Αγαπητοί απόφοιτοι, αγαπητές απόφοιτες,
1.
Χίλια μπράβο στον Γρηγόρη και τους συμμαθητές τους
Ο ΣΑΓΕΣ υποδέχεται με χαρά τη νέα φουρνιά των αποφοίτων που τελείωσαν φέτος την Γ' Λυκείου του σχολείου. Μια φουρνιά που με τις επιδόσεις της έδειξε ότι η φήμη του γερμανικού καλά κρατεί.
Αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί: Φέτος από τους 51 τελειόφοιτους οι 20 τελείωσαν τη χρονιά με βαθμό απολυτήριου πάνω από 18,1. Μάλιστα οι μαθητές κατέγραψαν υψηλούς βαθμούς και στις εξετάσεις του γερμανικού απολυτηρίου (Abitur): 1,9 μέσος όρος, όταν στα σχολεία της Γερμανίας ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 2,4 με 2,6.
Μεγάλη επιτυχία και με τις υποτροφίες DAAD. Όπως όλα τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος η γερμανική υπηρεσία ανταλλαγών (DAAD) χορήγησε σε 2 μαθητές του σχολείου πλήρη υποτροφία για το σύνολο των σπουδών τους στη Γερμανία. Στην Ανδρομάχη Αγγελίδου και στον Νίκο Ποιμενίδη.
Ταυτόχρονα ο Γρηγόρης Χριστοδούλου έσπασε τα κοντέρ των πανελλαδικών, πετυχαίνοντας 19.338 μόρια!
Ζητήσαμε από τον Γρηγόρη να μας πει δύο λόγια για την επιτυχία του. Να τι μας έγραψε:
«Οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν και για εμένα ιδιαίτερα απαιτητικές. Αυτό που σίγουρα βοήθησε ήταν το αρκετό διάβασμα, καθώς και η καλή προετοιμασία από τις προηγούμενες τάξεις, από τις οποίες δεν είχα "κενά". Εξαιτίας και της επιπρόσθετης προετοιμασίας για το γερμανικό απολυτήριο (Abitur) το πρόγραμμά μου ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Προσπαθούσα όμως να εναλλάσσω τα μαθήματα που μου αρέσουν περισσότερο με αυτά που διάβαζα λιγότερο ευχάριστα, καθώς και να εφαρμόζω για πρώτη φορά πρόγραμμα στο διάβασμά μου, ιδιαίτερα τις μέρες που δεν είχα πολύ όρεξη για μελέτη.
Επίσης, αν και οι εξωσχολικές μου δραστηριότητες περιορίστηκαν, συνέχισα να βρίσκομαι με τους φίλους μου, καθώς και να παίζω τένις μέχρι το Νοέμβριο, οπότε και μετά από μια γρίπη έχασα την επαφή με το άθλημα. Τώρα όμως έχω όλη τη διάθεση και τον χρόνο να ασχοληθώ με το τένις, το σχέδιο και τη γυμναστική. Θα μπορούσα λοιπόν να πω ότι η άθληση και γενικά η έξοδος από το σπίτι είναι απολύτως απαραίτητη.
Κάτι ακόμα που διαπίστωσα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών είναι ότι το άγχος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Πιστεύω ότι το άγχος πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά για τον κάθε μαθητή και επίσης ότι αυτό εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία, την καθεαυτή προετοιμασία και ιδιαίτερα από την εξοικείωση που έχει αποκτήσει ένας μαθητής με τα εξεταζόμενα μαθήματα από τις μικρότερες τάξεις.
Όμως παρά τις δυσκολίες και το εντατικό διάβασμα, περάσαμε μια πολύ ωραία χρονιά με τους συμμαθητές μου, ενώ οι καθηγητές μας μάς συμπαραστέκονταν, μάς εμψύχωναν και μάς βοηθούσαν στην προετοιμασία μας, επιτρέποντάς μας και να χαλαρώνουμε σε περιόδους έντονης πίεσης. Γι' αυτό και θα ήθελα να ευχηθώ στους συμμαθητές μου, στους καθηγητές και τη Διεύθυνση τα καλύτερα και φυσικά ένα πανέμορφο καλοκαίρι!
Σχετικά με τα επόμενα βήματά μου: σκοπεύω να σπουδάσω Μηχανολογία και στη συνέχεια σχεδιασμό αυτοκινήτων ή αεροδυναμική. Την ερχόμενη βδομάδα θα βρίσκομαι στο Τορίνο, όπου θα παρακολουθήσω σεμινάρια και workshops στον σχεδιασμό αυτοκινήτων, και στη συνέχεια θα επιστρέψω εδώ για να συνεχίσω τις καλοκαιρινές μου διακοπές!!»
Αυτά από τον Γρηγόρη Χριστοδούλου της 12c, που στις πανελλαδικές έλαβε τους εξής βαθμούς: Μαθηματικά κατεύθυνσης 19.2, Φυσική κατεύθυνσης 20, Ανάπτυξη Εφαρμογών 19.5, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 20, Έκθεση 15.9 και Βιολογία Γενικής παιδείας 20!
Χίλια μπράβο στον Γρηγόρη, αλλά και σε όλους τους νέους αποφοίτους, τους οποίους θα υποδεχτούμε σύντομα στον ΣΑΓΕΣ.
2.
Συνεχίζονται οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά
Σας ενημερώνουμε ότι στη ΓΣΘ συνεχίζονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για τα προπαρασκευαστικά τμήματα του σχολικού έτους 2015-2016. Τα τμήματα αυτά θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και αφορούν τους μαθητές που κατά το σχολικό έτος 2015-2015 θα φοιτούν στη ΣΤ’ Δημοτικού και ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο γυμνάσιο της Σχολής τον Σεπτέμβριο του 2016.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2310-475-900.
3.
Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου
Για δεύτερη χρονιά φέτος υλοποιείται το πρόγραμμα της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Υποτροφίας που επιτρέπει σε πτυχιούχους από την Ελλάδα να μεταβούν στο Βερολίνο, να εργαστούν στα πλαίσια πρακτικής εργασίας στα γραφεία Γερμανών βουλευτών και να παρακολουθήσουν σεμινάρια σε πανεπιστήμια του Βερολίνου, αλλά και μια σειρά από εκδηλώσεις.
Η Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία είναι πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής της Γερμανίας και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Κάθε χρόνο χορηγούνται 120 υποτροφίες σε υποψήφιους με έκδηλο πολιτικό ενδιαφέρον, προερχόμενους από 41 διαφορετικές χώρες. Το πρόγραμμα διεξάγεται από το 1986 και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από την 1η Μαρτίου έως την 31η Ιουλίου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Βερολίνου.
Κατά την έναρξη του προγράμματος οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους, ενώ προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης και άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας. Η υποτροφία περιλαμβάνει μηνιαία αποζημίωση 500 Ευρώ, δωρεάν διαμονή καθώς και ασφαλιστική κάλυψη ασθενείας, ατυχήματος και αστικής ευθύνης. Επιπλέον, η υποτροφία καλύπτει τα έξοδα μετάβασης προς και από το Βερολίνο.
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από την Ελλάδα είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου 2015. Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και το έντυπο της αίτησης υπάρχουν στην σελίδα: http://www.bundestag.de/bundestag/europa_internationales/internat_austau... laender/info/griechenland/285732
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (πολιτικό τμήμα, τηλ. 210 7285307).
4.
Υποτροφίες για απόφοιτους των Γερμανικών Σχολών
Μια νέα υποτροφία που διαρκεί δύο χρόνια και αφορά και αποφοίτους τω ν Γερμανικών Σχολών του εξωτερικού ξεκινά μέσω του προγράμματος «Geh Deinen Weg». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να λάβει πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.geh-deinen-weg.org μέχρι τις 31 Αυγούστου ή τηλεφωνικά στο 0049-30-54707050 (υπεύθυνος Mikolaj Ciechanowicz)
Το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση. Και στην πατρίδα μας μας καλό κουράγιο!
Αγαπητοί απόφοιτοι, αγαπητές απόφοιτες,
-Δύο εκδηλώσεις της τελευταίας στιγμής: Ο Χρήστος Μαγλουσίδης, απόφοιτος του 1976 και ψυχή του Διαμαντένιου Δρόμου του βουδισμού στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει την Κυριακή 19 Ιουλίου διάλεξη με τον Δανό Λάμα Όλε Νύνταλ. Στην εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή τα 40 χρόνια της παρουσίας του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού στην Ελλάδα, δίνεται μια ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τη σύγχρονη όψη του Βουδισμού στη Δύση.
Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, στις 7.30, στο συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" (αίθουσα Ολυμπιάδα, είσοδος 7 ευρώ) και θα περιλαμβάνει διάλεξη του Λάμα Όλε Νύνταλ με θέμα «Ο Βουδισμός στη Δύση».
-Όπως μάς ενημέρωσε η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (απόφοιτη του 1984) το Μουσείο θα συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το Σάββατο 29 Αυγούστου, το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο από τις 6.30 έως τις 9.30. Στη συνέχεια, στο αίθριο του Μουσείου, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Γιάννης Ανδρόνογλου θα ερμηνεύσει διάσημα έργα για σόλο κιθάρα των Ισπανών συνθετών Joaquin Rodrigo, Isaac Albeniz, Francisco Tarrega καθώς και του Ιταλού Carlo Domeniconi. Επίσης, με τους συνεργάτες του Αλέξανδρο Μπλέτσο στο βιολί και Δημήτρη Ντάκα στο bendir, θα ερμηνεύσει έργα και διασκευές του σε θέματα από την Ελληνική Μουσική Παράδοση