Newsletter Οκτωβρίου

Αγαπητοί και αγαπητές απόφοιτοι, το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στο ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης και δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη να μπουν τίτλοι τέλους στη λειτουργία αυτού του σημαντικού πολιτιστικού ιδρύματος ή να περιοριστεί το έργο του.

Αυτά τα σενάρια περί κλεισίματος ή περιορισμού του έργου του που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο τοπικό γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο συναντούν την απόλυτη αντίθεσή μας για πολλούς λόγους.

  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, από το 1955 που ιδρύθηκε, προσφέρει στην πόλη πολύτιμες υπηρεσίες πολιτισμού, με δεκάδες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς της Θεσσαλονίκης, όπως το ΜΟΜus, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε έχει σημαντική συμβολή στην εξάπλωση της γερμανικής γλώσσας με τα μαθήματα εκμάθησης που διοργανώνει εδώ και χρόνια και στα οποία έχουν συμμετάσχει δεκάδες Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες. Παράλληλα συμμετέχει σε πολιτιστικά προγράμματα και διατηρεί μια εξαιρετική βιβλιοθήκη.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε επιδεικνύει μια μεγάλη εξωστρέφεια με τη δημιουργία τοπικής δημιουργικής κοινότητας, τη διοργάνωση σεμιναρίων και με την επιμόρφωση ή χρηματοδότηση διαφόρων σχεδίων νέων δημιουργών της Θεσσαλονίκης.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε αποτελεί έναν χώρο που εστιάζει στη συνάντηση ανθρώπων, το διάλογο, την από κοινού μάθηση και τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη έδωσε σάρκα και οστά στην αποκέντρωση, μια έννοια που τόσο ευλαβικά τηρείται στη Γερμανία. Η οποιαδήποτε σκέψη να περιοριστεί η λειτουργία του ή να μετατραπεί σε ένα υποκατάστατο του Γραφείου της Αθήνας αντιβαίνει αυτή τη βασική φιλοσοφία.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αισθητικής κτίριο, που έχει κτισθεί με βάση τις αρχές του Bauhaus, διαθέτει μια ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και δημιουργεί μαζί με το διπλανό Λαογραφικό Μουσείο μια πολύ όμορφη γωνία στο κέντρο της πόλης.

Ως ΔΣ του ΣΑΓΕΣ λέμε ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σχέδιο περιορισμού της λειτουργίας του Ινστιτούτου ή ακόμη και γκρεμίσματος του κτηρίου για να μετατραπεί σε πολυκατοικίες και για συναισθηματικούς λόγους. Από το κτίριο επί της Βασιλίσσης Όλγας 66, όπου στεγάζεται σήμερα το ινστιτούτο Γκαίτε και μέχρι το 1995 λειτουργούσε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, πέρασαν δεκάδες γενιές αποφοίτων. Όλες αυτές οι γενιές επιθυμούν το κτίριο να διατηρηθεί ζωντανό για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι δικής τους ζωής, της ιστορίας της Γερμανικής Σχολής, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ με αίσθημα ευθύνης εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επηρεάσει και τις τελικές αποφάσεις του ΔΣ του ινστιτούτου Γκαίτε της Γερμανίας, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ τον πολιτισμό, αυτό το σημαντικό ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ζωντανό και αλώβητο. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και δυναμικό ινστιτούτο Γκαίτε.


Δύο απόφοιτοι στα δημοτικά συμβούλια

Δύο μέλη του ΣΑΓΕΣ εκλέχτηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα ο Σπύρος Πέγκας (απόφοιτος του ‘86) ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για όλους» και αναδείχτηκε στις εκλογές του πρώτου γύρου τρίτος συνδυασμός με 20,7%, εκλέγοντας 5 έδρες. Έτσι ο κ. Πέγκας θα συμμετέχει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του συνδυασμού.

Ακόμη στα δημοτικά  έδρανα θα καθίσει και ο Νίκος Μισυρλής (’79) ο οποίος αναδείχτηκε 15ος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της Χρύσας Αράπογλου «Καλαμαριά Μητέρα πόλη» στο δήμο Καλαμαριάς, συγκεντρώνοντας 248 σταυρούς.

Ακόμη η Νανά Καντσά (’85) έλαβε 741 σταυρούς και βγήκε 8η σε σταυρούς υποψήφια δημοτικός σύμβουλος, ο Γιάννης Κωνσταντίνου (’84) με 685 σταυρούς κατέλαβε τη 10η θέση και ο Πέτρος Απότσος (’97) με 311 σταυρούς κατετάγη  45ος . Και  οι τρεις ήταν υποψήφιοι με το συνδυασμό του Σπύρου Πέγκα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης η Ιωάννα Κοσμοπούλου (‘78) συγκέντρωσε 884 σταυρούς με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα και κατέλαβε τη 12η θέση. Ακόμη ο Λεωνίδας Αθανασιάδης (’81), που ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη, συγκέντρωσε 402 σταυρούς και κατατάχτηκε 51ος, ενώ ο Θωμάς Χριστοδουλίδης ήταν υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό και κατέλαβε την 103η θέση, συγκεντρώνοντας 98 σταυρούς. Τέλος ο Δημοσθένης Λιόλιος (‘78), ο οποίος ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό της Χρύσας Αράπογλου στην Καλαμαριά, έλαβε 159 σταυρούς και αναδείχτηκε 31ος.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους! Εκλεγμένους και μη!


Μια ταινία, μια οικογένεια, μια φοβερή ιστορία…

«Ήρθε η στιγμή να παρουσιάσω τη συνταρακτική ταινία «Παράδοξη Πατρίδα» για τη ζωή του πατέρα μου Ευστάθιου Χαϊτίδη και στο δικό μου σχολείο, τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ' όπου αποφοίτησα το 2001». Έτσι ξεκίνησε την ανάρτησή του ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης περιγράφοντας τη. μεγάλη συγκίνηση που ένοιωσε αυτές τις ημέρες με αφορμή την  προβολή της ταινίας του Νίκου Ασλανίδη στο γερμανικό σχολείο.

Τον είχαμε τιμήσει και εμείς ως ΣΑΓΕΣ τον Απρίλιο του 2019. Μαζί με τον 83χρονο τότε πατέρα του Ευστάθιο Χαϊτίδη, σε μια εκδήλωση γεμάτη ιστορία, συγκίνηση, αλλά και μηνύματα για την αξία της ζωής και τη σημασία της συμφιλίωσης.

Παρουσιάζοντας μια ταινία που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το 2015, όπου και έλαβε το πρώτο βραβείο κοινού και η οποία παρουσιάζει μια απίθανη ιστορία. Με βασικό πρωταγωνιστή τον πατέρα του απόφοιτού μας. Ενός ανθρώπου που έχασε το 1944 στο Ολοκαύτωμα των Πύργων Κοζάνης από τους Γερμανούς κατακτητές τη μητέρα και τα τέσσερα αδέλφιά του και στη συνέχεια έφτιαξε τη ζωή και την οικογένειά του στη μεταπολεμική Γερμανία. Λίγα χρόνια αργότερα φρόντισε και τα πέντε παιδιά του να πάνε στο γερμανικό τμήμα της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Στέλνοντας τελικά το μήνυμα ότι παρά τις παραδοξότητες της ζωής η συμφιλίωση είναι πάνω απ’ όλα…


Ξεκίνησε το μπάσκετ!

Ξεκίνησε και φέτος η δωρεάν χρήση του γυμναστηρίου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης για τους απόφοιτους που θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα μπάσκετ του ΣΑΓΕΣ. Ήδη η πρώτη προπόνηση έγινε και όλοι έδειξαν ορεξάτοι για την καινούργια χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι το ραντεβού είναι κάθε Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τον ταμία του ΔΣ του ΣΑΓΕΣ Γεράσιμο Βαλερή (’83) στο τηλέφωνο 6972-250-178.


Καλό χειμώνα σας εύχεται το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ.

Aνακοινώσεις