Το ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης παραμένει ζωντανό!

Tο ΔΣ του ΣΑΓΕΣ χαιρετίζει με θέρμη τη θετική εξέλιξη για το μέλλον του ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, με την οποία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του σημαντικού για την πόλη αλλά και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις πολιτιστικού ιδρύματος.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ τόσο από την ελληνική όσο και από την γερμανική πλευρά ύστερα από τη σχετική πρόταση που επεξεργάστηκαν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών της Ελλάδας και την ειδική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, το ινστιτούτο Γκαίτε θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που ικανοποίησε τη γερμανική πλευρά η οποία και την έκανε αποδεκτή, τα ακίνητα των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών/μορφωτικών/πολιτιστικών ιδρυμάτων κρατών-μελών της ΕΕ απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και από σειρά άλλων φόρων, οι οποίοι επιβάρυναν τον προϋπολογισμό τους.

Με τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την οριστική παραμονή του ινστιτούτου Γκαίτε στην πόλη, ενώ ενθαρρύνεται η παραμονή και άλλων αντίστοιχων ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους η παραμονή του Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη τέθηκε εν αμφιβόλω, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κεντρικού ιδρύματος στο Μόναχο για κλείσιμο 10 ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ήταν και της Θεσσαλονίκης, για εξοικονόμηση συνολικά 24 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τότε υπήρχαν σκέψεις το ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκη να απορροφηθεί από το αντίστοιχο της Αθήνας, ενώ φέρεται να είχε εξεταστεί και το σενάριο της  πώλησης του κτηρίου που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο.

Η παραμονή και η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πολύ καλό νέο για τη Θεσσαλονίκη και τον πολιτισμό της, αλλά και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Είμαστε υπερήφανοι που σε αυτόν τον αγώνα για τη σωτηρία του ινστιτούτου Γκαίτε ο ΣΑΓΕΣ έβαλε το δικό του λιθαράκι. Ενημερώνοντας τους αποφοίτους και τις απόφοιτες της Γερμανικής Σχολής και εκφράζοντας την αντίθεσή του στα σχετικά σχέδια με δημόσια ανακοίνωση.

  • Γιατί -όπως τονίζαμε και στην περσινή μας ανακοίνωση- το ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1955, προσφέρει στην πόλη πολύτιμες υπηρεσίες πολιτισμού, με δεκάδες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς της Θεσσαλονίκης, όπως το ΜΟΜus, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε έχει σημαντική συμβολή στην εξάπλωση της γερμανικής γλώσσας με τα μαθήματα εκμάθησης που διοργανώνει εδώ και χρόνια και στα οποία έχουν συμμετάσχει δεκάδες Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες. Παράλληλα συμμετέχει σε πολιτιστικά προγράμματα και διατηρεί μια εξαιρετική βιβλιοθήκη.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε επιδεικνύει μια μεγάλη εξωστρέφεια με τη δημιουργία τοπικής δημιουργικής κοινότητας, τη διοργάνωση σεμιναρίων και με την επιμόρφωση ή χρηματοδότηση διαφόρων σχεδίων νέων δημιουργών της Θεσσαλονίκης.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε αποτελεί έναν χώρο που εστιάζει στη συνάντηση ανθρώπων, το διάλογο, την από κοινού μάθηση και τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη έδωσε σάρκα και οστά στην αποκέντρωση, μια έννοια που τόσο ευλαβικά τηρείται στη Γερμανία. Η οποιαδήποτε σκέψη να περιοριστεί η λειτουργία του ή να μετατραπεί σε ένα υποκατάστατο του Γραφείου της Αθήνας αντιβαίνει αυτή τη βασική φιλοσοφία.
  • Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αισθητικής κτίριο, που έχει κτισθεί με βάση τις αρχές του Bauhaus, διαθέτει μια ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και δημιουργεί μαζί με το διπλανό Λαογραφικό Μουσείο μια πολύ όμορφη γωνία στο κέντρο της πόλης.
  • Γιατί τέλος στο κτίριο επί της Βασιλίσσης Όλγας 66, όπου στεγάζεται σήμερα το ινστιτούτο Γκαίτε, λειτουργούσε μέχρι το 1995 η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, από το οποίο πέρασαν δεκάδες γενιές αποφοίτων.

Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα όλες αυτές οι γενιές χαίρονται, γιατί το κτίριο θα διατηρηθεί ζωντανό για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι δικής τους ζωής, της ιστορίας της Γερμανικής Σχολής, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ τον πολιτισμό και τη συνεργασία στην Ευρώπη, τέτοια θετικά νέα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενα.

Aνακοινώσεις