Μια ταινία, ένα μάθημα ζωής, μια βράβευση από τον ΣΑΓΕΣ

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Παράδοξη πατρίδα» ξεκινά ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης τις φετινές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.

Τιμώντας τον 83χρονο Ευστάθιο Χαϊτίδη, που με τη ζωή του έδειξε τις παραδοξότητες που δημιουργεί η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και απέδειξε τη σημασία της συμφιλίωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι το 1944 και σε ηλικία μόλις 8 ετών έζησε τη φρικαλεότητα της ναζιστικής κατοχής, χάνοντας στο Ολοκαύτωμα των Πύργων Κοζάνης μητέρα και τέσσερα αδέλφια, ο Χαϊτίδης κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και με μεγάλη δύναμη ψυχής αλλά και ικανότητα λήθης έφτιαξε τη ζωή του στη Γερμανία. Στο Μόναχο έφτασε με μια ξύλινη βαλίτσα στο χέρι ως μετανάστης το 1959, εκεί σπούδασε ως οδοντίατρος, εκεί δημιούργησε μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία, εκεί έφτιαξε μαζί με την σύζυγό του Ελισάβετ την δική του οικογένεια αποτελούμενη από πέντε παιδιά, την Ελένη, τη Δέσποινα, το Νίκο, τον Ευκράτιο-Γιώργο και τον Αριστοτέλη, όλοι απόφοιτοι της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης!

Αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο τιμά ο ΣΑΓΕΣ. Εναν άνθρωπο που ήταν πάντοτε κοντά στο σχολείο και ο οποίος απέδειξε με λόγια αλλά και με έργα ότι δεν ξεχνά, αλλά ξέρει να συγχωρεί, να συμφιλιώνεται και να κοιτά προς το μέλλον.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στο παλιό σχολείο, όπου σήμερα στεγάζεται το ινστιτούτο Goethe (Βασ. Όλγας 66), στις 7.30 το απόγευμα. Σε αυτή θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Παράδοξη πατρίδα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη, παρουσία του Ευστάθιου και της Ελισάβετ Χαϊτίδη, καθώς και των παιδιών τους. Η ταινία γυρίστηκε το 2014 και είναι γυρισμένη στα ελληνικά με γερμανικούς υπότιτλους. Στο τέλος της εκδήλωσης ο ΣΑΓΕΣ θα τιμήσει το ζεύγος Χαϊτίδη για το μάθημα ζωής που μας έδωσε…

Aνακοινώσεις
Εκδηλώσεις