Πεπραγμένα του Συλλόγου όπως εκτέθηκαν στην ετήσια ΓΣ 2015

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια ΓΣ του Συλλόγου μας
Σε έναν πανέμορφο χώρο, όπως είναι το αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Βυζαντινού Μουσείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 25 Μαΐου, η ετήσια ΓΣ του ΣΑΓΕΣ. Σε αυτήν το ΔΣ παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων για την περίοδο 2014-2015, καθώς και την αναλυτική κατάσταση εσόδων εξόδων για την χρονιά που μας πέρασε.
Όπως τονίστηκε στην περσινή χρονιά:
-Συνεχίστηκε η ενημέρωση της ψηφιακής βάσης του ΣΑΓΕΣ, που περιλαμβάνει πλέον πάνω από 3.000 αποφοίτους και 1.300 ενημερωμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ενώ στη σελίδα του fb είναι γραμμένοι 1345 απόφοιτοι. Το ΔΣ ενημέρωσε ηλεκτρονικά τους αποφοίτους για εκδηλώσεις του ΣΑΓΕΣ και των ελληνογερμανικών φορέων της πόλης μας και κυρίως της ΓΣΘ και του Ινστιτούτου Goethe. Αρκετά υψηλός είναι ο αριθμός αγγελιών για εύρεση εργασίας που διακινήθηκαν μέσω των newsletter. Το ΔΣ είδε με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο νέος οικονομικός διευθυντής της ΓΣΘ είναι απόφοιτος, ο οποίος ενημερώθηκε για τη θέση εργασίας μέσω αγγελίας του ΣΑΓΕΣ. Μάλιστα για το σκοπό αυτό ο Ιάκωβος Φωστειρόπουλος, απόφοιτος του ‘87, μάς ευχαρίστησε με σχετική επιστολή.
-Οι συνδρομές του ΣΑΓΕΣ είναι σαφώς περιορισμένες και δεν ξεπέρασαν για φέτος τις 35. Ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός και το ΔΣ είναι ανοικτό σε οποιεσδήποτε προτάσεις για βελτίωση της σημερινής κατάστασης, που πάντως έχει να κάνει και με μια γενικότερη μείωση της συμμετοχής του κόσμου σε φορείς και σωματεία, αλλά και την οικονομική κρίση. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την περσινή απόφαση που ελήφθη στην Γενική Συνέλευση του 2014 η ετήσια συνδρομή είναι πλέον 20.- ευρώ και ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να την πληρώσει, κάνοντας κατάθεση στο τραπεζικό λογαριασμό του ΣΑΓΕΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.
-Το ΔΣ ασχολήθηκε εκτεταμένα με την υποστήριξη και ενημέρωση της ιστοσελίδας του συλλόγου (www.sages.gr), η οποία από το 2012 ανανεώθηκε πλήρως. Παρόλα αυτά το δέλεαρ της νέας ιστοσελίδας δε στάθηκε ικανό να δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα, καθώς στον επαγγελματικό κατάλογο έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί πολύ λίγοι απόφοιτοι. Καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να το κάνουν σήμερα, κάνοντας κλικ στο www.sages.gr και ακολουθώντας τη σχετικά απλή διαδικασία για την εγγραφή τους στον επαγγελματικό κατάλογο.
-Το ΔΣ συμμετείχε ενεργά σε διάφορα ελληνογερμανικά fora, όπως στην επιτροπή συνεργασίας και συντονισμού φορέων της ΓΣΘ (ΚΟΟP) και στο δίκτυο φορέων που έχει στήσει το γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου ενημέρωσε τους φορείς για όλες τις εκδηλώσεις του ΣΑΓΕΣ. Αντιπροσωπεία του ΔΣ παραβρέθηκε στη γιορτή των νέων αποφοίτων της τάξης του 2014 πέρσι το καλοκαίρι, ενώ φέτος θα δώσουμε για πρώτη φορά το παρόν και στην τελετή αποφοίτησης του γερμανικού τμήματος.
-Το ΔΣ οργάνωσε με επιτυχία μια κεντρική εκδήλωση του ΣΑΓΕΣ. Το χριστουγεννιάτικο πάρτι που για άλλη μια φορά είχε μεγάλη προσέλευση έγινε στο Νavona. Φέτος η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς συγκεντρώθηκε ένα ποσό 400.- ευρώ από τη λαχειοφόρο αγορά, που θα διατεθεί στο Σύλλογο Συνδρόμου Down. Η επιτυχία της εκδήλωσης και η πολύ θερμή ανταπόκριση που έδειξε ο κόσμος των αποφοίτων (σχεδόν 25 επιχειρήσεις πρόσφεραν κάποια μικρή χορηγία για τη λαχειοφόρο αγορά) αποτελεί μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον.
-Επίσης πολύ επιτυχής κρίνεται και η συνδιοργάνωση από τον ΣΑΓΕΣ της συναυλίας της αποφοίτου Μαρίας Αστεριάδου (’83), που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του σχολείου στην αίθουσα τελετών της ΓΣΘ.
-Στον τομέα των αθλητικών εκδηλώσεων ο Σύλλογος μετά από επαφές που είχε το ΔΣ με τη διεύθυνση της ΓΣΘ εξασφάλισε και πάλι για τα μέλη του τη δυνατότητα χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου για το μπάσκετ, κάθε Τετάρτη από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ.
-Με μεγάλη συμμετοχή αποφοίτων έγινε φέτος το Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου του σχολείου που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τη ΓΣΘ. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές ήταν απόφοιτοι, ενώ για πρώτη φορά και η κεντρική ομιλία έγινε από απόφοιτο, τον Σταύρο Ανδρεάδη (΄65).
-Συνεχίσαμε και φέτος την επιτυχημένη παράδοση των εκδηλώσεων με τους παλιούς καθηγητές μας, εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μαγαζιά αποφοίτων. Πρόπερσι ξεκινήσαμε με τη Γιολάντα Παπαθανασοπούλου και τον Matthias Faltenbacher στο «Ble» του Μάκη Ραφτόπουλου (’92) και με τον Νίκο Μπριασούλη στο Ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο του Πέτρου Σταμάτη (’81). Πέρσι το Νοέμβριο διοργανώσαμε αντίστοιχη εκδήλωση με την παλιά Λυκειάρχη Νίκη Σίμου στο «Beerstore» των αποφοίτων Αλέξη Πιτσιώνα (’98, απόφοιτος του γερμανικού τμήματος) και του Ανδρέα Σταυρόπουλου (΄98), που είχε επιτυχία. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική, όπως έδειξε και η οργανωτική επιτυχία της εκδήλωσης στο «Βήτα», που έγινε το ίδιο βράδυ μετά τη φετινή ΓΣ του ΣΑΓΕΣ, με την παρουσία της παλιάς Λυκειάρχη του σχολείου κ. Αναστασία Αθανάτου.
-Δώσαμε βοήθεια και επικοινωνιακή ενίσχυση σε όλους τους αποφοίτους που συμμετείχαν στις εκλογές. Ενημερώσαμε τα μέλη μας για τις υποψηφιότητες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όπου τρεις απόφοιτοί μας ήταν υποψήφιοι.
-Επίσης το ΔΣ ενημέρωσε μέσω καμπάνιας που έκανε την περίοδο πριν από τα περσινά Χριστούγεννα για τους αποφοίτους που δραστηριοποιούνται εμπορικά στη Θεσσαλονίκη. Προτρέποντας τα μέλη και τους φίλους του ΣΑΓΕΣ να προτιμήσουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. Η πρωτοβουλία Pro-ΣΑΓΕΣ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 έμποροι, σχολιάστηκε θετικά και μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο δράσης και για την επόμενη χρονιά.
-Θετική ήταν η πρώτη διοργάνωση ημερήσιας εκδρομής που κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη λίμνη Κερκίνη. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και η γενική εκτίμηση που καταγράφηκε ήταν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορεί να έχουν σημαντική συμμετοχή. Αρκεί να γίνει σωστή επιλογή ημερομηνίας και έγκαιρη ενημέρωση.
-Βοηθήσαμε οικονομικά ομάδα νομικών που είναι απόφοιτοι στην υπόθεση της πιστοποίησης της γερμανικής γλώσσας, όπου έγινε η συζήτηση στο ΣτΕ. Η απόφαση αναμένεται και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα που αφορά στην αναγνώριση του Abitur. Για το θέμα έγινε αναλυτική κουβέντα στη ΓΣ και αποφασίστηκε να υπάρξει ένα υπόμνημα του ΣΑΓΕΣ, που θα προωθηθεί στον αναπληρωτή υπουργό παιδείας Τάσο Κουράκη.
-Σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον
1.Το ΔΣ έχει αποφασίσει να εκδώσει ξανά ηλεκτρονικά το «Sages-Themen», που αποτέλεσε για χρόνια ένα σημαντικό φόρουμ επικοινωνίας των αποφοίτων. Πρέπει να προχωρήσει, χρειάζεται όμως στελέχωση και οργάνωση της δουλειάς.
2. Συνέχιση της διοργάνωσης μικρών events υποστηρικτικά των επαγγελματικών δράσεων των μελών του ΣΑΓΕΣ.
3. Ενίσχυση των εκδηλώσεων αλληλεγγύης του ΣΑΓΕΣ.
Το ΔΣ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς την διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκη (‘84), που μας παραχώρησε την αίθουσα για την πραγματοποίηση της ΓΣ και μάς έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους του μουσείου. Δεσμευτήκαμε μάλιστα αυτή η συνεργασία μεταξύ του ΣΑΓΕΣ και του Μουσείου να συνεχισθεί και στο μέλλον.
Θεσσαλονίκη, Μάιος 2015
Το ΔΣ